Medborgarlön?

Sitter och funderar på om vi inte skulle damma av det gamla kommunistförslaget och ge alla medborgarlön – ingen spec. hög lön, kanske i nivå med A-kassa? Låter ju både dyrt och vansinnigt – och går dessutom stick i stäv med min gamla uppfattning att man ska göra rätt för sig, åtminstone efter förmåga.

Fördelen är att man skulle kunna sparka hela kåren med statligt och kommunalt anställda småpåvar som idag inte gör ngt annat än att sätta sig till doms över folk och fä och deras ev. förmåga att jobba, eller inte. Slipper man betala full lön till alla dessa im- och kontraproduktiva tjänstemän vette fan om inte reformen finansierar sig själv – och man slipper irritera sig på oduglingarna dessutom?

Nu kommer ju en del latmaskar att utnyttja detta och aldrig någonsin arbeta men det tror jag vi får någorlunda ordning på genom att det blir en viss brist på personal och de arbetsgivare som vill få ngt gjort tvingas betala ordentliga löner till de som faktiskt vill arbeta? Det skulle alltså inte gå nöd på någon, folk skulle slippa stå med mössan i hand och buga/niga för en småsadistisk klåpare och skillnaden i lön mellan arbetande / icke arbetande skulle bli avsevärd och motivera tillräckligt många att välja arbete.

Det där med att dra sitt strå till stacken och rätten till arbete är ju faktiskt bara kvarlevor från, Luther på sin tid, och fackföreningarna på senare – livligt påhejade av arbetsgivare som vill ha tillräckligt många skamsna arbetslösa för att slippa betala mer än minimum. Tycker förövrigt, med dagens teknikutveckling, att det är rätt logiskt att allt färre kan försörja allt fler?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s