Tänk lite längre, Svenne Banan!

Sven T. har naturligtvis rätt i sitt inlägg på SvD:s Brännpunkt, 15/8 2009 – tyvärr bara på en punkt; ett proffs är oftast överlägsen en glad amatör! Men detta luktar skrivbordskonstruktion lång väg; vad jag kan se lämnar man nämligen ett helt kluster av aspekter därhän? Bland saker man på rak arm kommer att tänka på finns: jämlikhetsfrågan, integrationsaspekten och nätverksbyggande. Det finns många fler och effekterna är inte nödvändigtvis alltid positiva, men åtminstone de här är både postiva och relevanta!

Alldeles oavsett vad man tycker om värnplikten finns det knappast någon som hävdar att en ung människa går opåverkad genom en flera månaders utbildning avskiljd från den dittills kända hemmamiljön. Låt oss titta lite på de nämnda bieffekterna:

Jämlikhet: Av högst naturliga skäl föds ju kvinnor med ett eller flera inbyggda avbrott i sin karriär; en majoritet kommer att föda barn och per automatik ta paus, eller bromsa, sin erfarenhets- och löneutveckling. Eftersom i huvudsak män faktiskt gör värnplikten har den åtminstone en liten, men balanserande, effekt i detta avseende. I någon mån bidrar den också, genom de kvinnor som väljer att genomgå utbildningen, till fler beröringspunkter och gemensamma referenser mellan könen. I stort är värnplikten alltså en utjämnande faktor män visavi kvinnor.

Integration: Man behöver inte vara någon presumtiv nobelpristagare för att åtminstone misstänka att en förutsättningslös uppblandning av unga människor, av olika socialt och etniskt ursprung, för att gemensamt arbeta och leva tillsammans under månader i sträck river barriärer som annars stått starka. Detta är enbart positivt! Till detta kan läggas att det kan tänkas bidra till utvecklandet av en sund patriotism hos många unga invandrare, och möjligen också verka mot gruppens överrepresentation i brottsregistren – detta finns det andra som är bättre insatta i, men tanken känns inte avlägsen; jag inbillar mig nämligen att man inte lika lättvinnligt begår brott mot folk man känner någon slags gemenskap med?

Nätverksbyggande: Militärtjänstgöringen ger ofta upphov till livslånga vänskaper och inte sällan till gemensamma projekt – det gäller allt från vardagliga saker, som gemensamma semestrar, till affärsöverenskommelser. Hur ofta stupar inte storslagna, och även mer sublima, projekt på att ”man inte känner rätt gubbe” och när man ändå gör det; hur ofta är det inte en ”gammal lumparkompis”? Även om ett begränsat antal kvinnor gör lumpen kan man anta att det har en ”ringar på vattnet” effekt; kvinnor är nämligen inte dummare än att de talar med varandra, de är faktiskt erkänt bättre än män på den punkten.

Jag menar alltså att hur illa ordet ”plikt” än smakar i munnen så finns det viktiga sociala och för samhället betydelsefulla aspekter som inte utretts och till fullo vägts in! Har man nu trots allt gjort detta skulle det vara intressant att veta om man avser att offra bieffekterna eller om det finns en plan för att kompensera förlusten av dem?

Andra länkar: Sydsvenskan

Annonser

One thought on “Tänk lite längre, Svenne Banan!

  1. Med tanke på all s.k ”flyktingar” som parkerat här och innan kämpat väl för sina hemländer så vet jag inte om det är så bra att man bygger upp Sveriges försvar på människor som inte ens är villiga att kämpa för sina hemländer. Några riktiga män är det inte vi pratar om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s