Eurofiera oss snarast efter krisen!

Ulf Nilson – Expressen – nuddar idag, 4/8 2009, i sin krönika vid Euron, folkomröstningen och hur fattiga vi blivit:

Saken är att vi inte borde haft någon folkomröstning överhuvudtaget. Samtliga parter som frågan berör var överens, och att då blanda in en massa personer som frågan saknar betydelse för var bara korkat. Folkomrösta ska vi göra men bara om det saknas politisk enighet.

Nationalister och vänstergrupperingar anser jag att det är onödigt att tillmäta någon större betydelse eftersom dessa har en tendens att vara emot all form av förändring och utveckling. Ibland inbillar jag mig att om man så uppfann en kur mot cancer så skulle de vara emot den också? Som bäst kan man konstatera att det är bra med lite eftertanke och att någon bromsar alltför entusiastiska vildhjärnor från att rusa in i precis vad som helst, men notoriska nejsägare tas i långa loppet inte på allvar.

Vad jag menar är att för väljare i inlandet, som inte är t.ex. företagare med internationella affärer, spelar det inte någon som helst roll om de betalar maten och hyran i den ena eller andra valutan och deras åsikt baseras enbart på lättja och sentimentalitet. För folk sysselsatta med valuta, import/export eller inom turistnäringen har det däremot avsevärd betydelse.

Det största problemet med kronan är nu inte dubbla bokföringar och en massa onödig växling utan att det enda den gör idag är att fungera som stötdämpare för illa skötta statsfinanser. För tillfället, med kronan i fritt fall, lär det bli svårt att få upp frågan på dagordningen men så fort läget stabiliserat sig någorlunda bör eländet avskaffas på fläcken, så att ansvariga politiker snarast berövas den skyddsplanka växlingskursen innebär! Även Margareta Pålsson (M) vidrör detta i HD, 8/8 2009.

Nu låter ju detta inte vidare demokratiskt men tyvärr blev resultatet av folkomröstningen att en oengagerad majoritet stoppade ett förslag som en, obetydligt mindre,  engagerad minoritet kunnat dra nytta av – så även skötseln av statsfinanserna i ett längre perspektiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s