Ensidig rapportering från mellanöstern.

Utan att ta parti för den ena eller andra sidan – det kommer att förefalla så, men det verkar krävas. Det måste vara något som inte stämmer i rapporteringen när det svenska folket i så hög grad tar ställning mot Israel? Ens åsikter baserar sig ju på vad man fått ”veta” och inte nödvändigtvis på all relevant information. Vad jag menar är att den som okritiskt läser tidningarnas artiklar och tittar på SVT:s nyheter lätt kan få bilden av att det i huvudsak finns en bov i palestinadramat – den imperialistiska judestaten. Detta stämmer naturligtvis inte: ”när två träter o.s.v.…..”!

Som sekulär svensk ateist är det mycket man inte förstår i de här sammanhangen, man kan helt enkelt inte begripa det, eftersom man saknar insikt i förhållandena på plats och blivit uppfostrad och lever i en helt annan värld. Dock finns det vissa grundläggande, mänskliga reaktioner som inte är så svåra att begripa; anfallet på Gaza i Julas t.ex. Det kokar ju ihop till en sådan enkel sak som: ”väck inte den björn som sover”, eller varför inte så här: Om jag som treåring sitter i sandlådan och kastar grus på en större kille så kommer jag troligen först att får någon form av enklare tillrättavisning? Gör jag sedan om det får jag en spade i skallen. Sedan rusar jag ju förstås till mamma och kvider lite om saken men i stort sett har jag bara fått en lektion i hur man uppför sig och lägger rimligen ner gruskastningen eftersom jag inser att det inte var någon bra idé. Jämförelsen med några tusen raketer och följande blodbad haltar förstås, men principen är densamma – och den kan jag begripa.

Imperium förresten – det lilla landet? Antar man syftar på ockupationen av de genom krig erövrade territorierna? Startar man krig är insatsen förutom människoliv även territorium och prestige. Skulle man förlora kriget förlorar man insatsen, inget svårt att förstå det heller. Erkänner man sig sedan besegrad och ingår någon form av fredsavtal kan man oftast få tillbaka hela eller delar av de territoriella förlusterna men det vanliga är att segrarmakten kompenserar sig för krigskostnaderna samt passar på att räta ut lite opraktiska gränser och helt enkelt behåller en del av marken. Mig veterligen är det bara ett arabland som bitit i det sura äpplet och de fick i samband med det tillbaka Sinai, så systemet förefaller fungera så långt? Övriga länder befinner sig i krig, som de själva initierat, och kunde ha gjort detsamma.

Nu var ju FN beslutet, och den följande överföringen av delar av det Brittiska protektoratet i judiska händer, utan arabiskt stöd, fullständigt vansinnigt men situationen idag är att det flyttat in en större och starkare kille i kvarteret. Grannarna måste inse att han inte tänker flytta och hitta ett sätt att förhålla sig till läget. Hittills har man inte lyckats något vidare!

Nu är jag som sagt inte ensidigt för Israel men rapporteringen är vinklad och vi förtjänar bättre. Kan någon förresten svara på frågan hur många judar som hade kunnat leva i området om det militära styrkeförhållandet varit det omvända? Inte en enda skulle jag tro, de hade de facto drivits ut i havet!

Andra som förtjänar bättre är det palestinska folket. De lider idag all världens kval i form av isolering, brist på för oss sanitära självklarheter, vatten, mat och fred. Så länge de inte gör sig av med sina förment religiösa, maktfullkomliga och egoistiska ledare lär det tyvärr inte förändras?!  ”Så länge som Palestinafrågan förblir olöst kan Hamas, Hizbollah och det iranska ledarskapet fortsätta frossa i judehat och behålla sina maktpositioner.”, står det i Sydsvenskans huvudledare idag, 28/7 2009. Man är böjd att hålla med!

Länkar: Sydsvenskan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s